TV reytingleri Sosyal Medya’dan takip edilebilir mi?

Kısa bir süredir, yerli dizilerde Twitter hashtag başarılı bir şekilde uygulanıyor. Bazı diziler yayınlanırken dizi ismini kullanırken, bazıları dizi izleyenlerini ve twitter kullanıcılarını ınteraktif bir şekilde kullanmak için kullanıcılara verdikleri kelimelerle onların hayal güçlerinden faydalanıyor.
Kuzey-Güney dizisi ise, dizi karakterine twitter kullanıcısı açarak dizinin yayınlandığı anda realtime tweet attırıyor. Aynı zamanda verdiği hashtag ile twitter kullanıcısı izleyenlerine diziden bahsettirebiliyor.
70 milyonluk nüfusu olan Türkiye’de 80 ilin sadece 21 tanesinde reyting ölçme cihazı var ve toplam 2 bin evde olan bu cihazlar Türkiye’nin reyting kaderini belirliyor.

Sosyal bilimlerin araştırma yöntemlerine aşina olmayanlar, ” Bu kadar az denekle 70 milyonluk ülkenin neyi izlediği saptanamaz” diyor.

Oysa çoğunluğun sesini sosyal medyadan daha rahat takip edilebilir. Belki TV kanalları önümüzdeki günlerde sosyal medyadan reytingler hakkında yardım alırlar.
Reyting ölçümlemelerini yapan şirketin kendi sosyal medya ekibini kullanarak (yoksa oluşturarak) daha sağlıklı veriler elde edebileceği gerçeğini de düşünmek gerekir.

Son rakam şu. TV’lerin bir aylık toplam reklam geliri 227 milyon 765 bin 358 lira. Yılda 2.5 milyar lirayı aşan pasta.
Kavga bu pastadan pay alma kavgası.

Leave a Comment

shared on wplocker.com